ongebakken polymeerklei

Wat is polymeerklei?

Polymeerklei is een kunststof boetseerklei die bestaat uit Polymeer Polyvinyl Chloride (in spreektaal beter bekend als PVC), gemengd met een vloeibaar plastificeermiddel. Hierdoor is de klei heel kneedbaar en blijft hij zacht zolang hij niet gebakken is.

De klei is beschikbaar in verschillende prachtige kleuren en effecten: denk maar aan glitters of transparantie. De klei is onderling mengbaar, waardoor het mogelijk is om je eigen kleuren te creëren.

Hoewel polymeerklei een kunststof is, is het een veilig en veelzijdig boetseermateriaal. In Europa voldoet deze klei aan het CE keurmerk. Het is wel belangrijk dat de klei op de juiste temperatuur gebakken wordt. Als de temperatuur van de oven té hoog is, kunnen de dampen schadelijk zijn voor de gezondheid én zal de klei ook verkleuren.

Als de klei net uit de verpakking komt, is deze toch wel vrij hard. Voordat je iets kan maken van polymeerklei moet deze goed gekneed worden. Hiervoor gebruik ik een pastamachine die me hierbij helpt! Tijdens het kneden let ik goed op dat er geen lucht gevangen wordt in de klei, want deze kan zorgen voor luchtbelletjes in het afgebakken stuk, dewelke ik dan sowieso niet gebruik. 

maakproces polymeerklei

Ik werk steeds op een gladde tegel en maak dus gebruik van een pastamachine, een acryl roller, een hobbymesje, verschillende uitsteekvormpjes en mijn fantasie!  De dingen die je hiermee kan maken zijn eindeloos.

polymeerklei plaat voor het uitsnijden van de vormen

De vormen bak ik af in een normale keukenoven, volgens de instructies van de fabrikant. Na het bakken is het nodig om de scherpe randen weg te schuren. Daarna boor ik gaatjes in de verschillende onderdelen en bevestig ik deze aan elkaar.

vormen uitsnijden uit polymeerklei

Wist je dat polymeerklei na het bakken zeer licht is in gewicht? Buiten de veelzijdigheid is dat toch wel het tweede grootste voordeel. Grote, statement oorbellen uit polymeerklei zijn dus ook zeer comfortabel om te dragen! Je oorlel zal hier niet van uitrekken!

lichtgewicht blauwe polymeerklei oorbellen
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.